Thursday, June 26, 2008

CETATEA RISNOV

english RISNOV FORTRESS

Lcalizare: Romania,Brasov,Rasnov(45.592420, 25.493774)















Construita in sec XIII, prima mentiune documentara datind din 1335. Este una din cele mai mari cetati taranesti care a ajutat la apararea lucuitorilor din Tara Barsei timp de mai multe secole. In cetate se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa adaposteasca pe locitorii asezarii sau bunurile acestora. Cetatea se afla la o inaltime de 500m ceea ce a determinat constructia unui put cu o adincime de 146m. Legenda spune ca putul ar fi fost sapat de prizonieri turci vreme de 17 ani acestia sapind in peretii putului versete din coran.

CASTELUL BRAN

english PALACE BRAN
Localizare: Romania,Brasov,Bran

La data de 19 noiembrie 1377 regele maghiar Ludovic I de Anjou acorda brasovenilor privilegiul de a-si construi o cetatea. Construita pe o stinca si situata intre Magura si Dealul Cetatii, pozitia sa asigurind un avantaj strategic deosebit atit spre valea si dealurile Moeciului cit si spre Tara Barsei. In primele luni ale anului 1459 prin Bran patrund ostile lui Vlad Tepes, domn muntean, care ataca Brasovul arzand suburbiile si vechea biserica din Bartolomeu, actiune intreprinsa in urma unui litigiu comercial pe care domnul Tarii Romanesti il avea cu negustorii brasoveni. In anul 1529 cand Laudat, comandantul ostilor muntene, incercand sa treaca in Ardeal pentru a veni in ajutorul lui Ioan Zapolya, s-a izbit de rezistenta garnizoanei cetatii Bran, condusa de castelanul Ioan Hock. Desi asediul a durat mai multe zile, cetatea Bran nu a putut fi cucerita. In anul urmator cetatea Bran rezista si in contra lui Mehmed Beg, oprind incercarea turcilor de a patrunde in Transilvania. Fiul lui Mihai Viteazul, Nicolae Patrascu in 1600 dorind ai pedepsi pe brasoveni, care se revoltasera impotriva stapanirii domnului muntean, incearca sa patrunda pe la Bran in Tara Barsei dar fara succes, fiind nevoit sa se retraga. Politica economica si strategia militara a Habsburgilor, in secolul al XVIII-lea, au dus la limitarea rolului cetatii Bran, au stanjenit brasovenii in comertul cu Tara Romaneasca, impiedicand chiar si exercitarea atributiunilor castelanilor in teritoriul Branului. Secolul al XIX-lea a adus insa, declinul ultimelor atributiuni militare ale Castelului Bran.Datorita schimbarii tacticii de lupta si a generalizarii armelor de foc performante, Castelul Bran nu mai putea fi un paznic eficient al hotarului iar in anul 1836 odata cu mutarea granitelor Ardealului cu Muntenia mai sus in munte, la Pajura, Castelul Bran pierde rolul de punct vamal, a statului austriac si odata cu aceasta controlul tranzitului comercial din zona.
Datorita iminentei razboiului ruso-romano-turc din 1877, armata austriaca a ocupat cetatea Bran, inlocuindu-i acoperisul, (usor expus bombardamentelor) cu fasine, actiune ce a determinat grava deteriorare a sa.
Orasul Brasov a cerut autoritatilor austriece restaurarea cetatii. Acestea au acceptat in cele din urma sa suporte costul reparatiilor facute intre 1883-1886, iar la 22 iulie 1888 au predat Castelul Bran orasului Brasov.
La scurt timp insa, orasul Brasov doneaza cetatea Oficiului silvic din Brasov. Din acel moment au locuit in ea brigadieri silvici, padurari din Bran si temporar, in cateva camere oficiale, amenajate special, inspectorii silvici veniti de la Brasov.



CETATEA TIRGOVISTE

Localizare:Romania,Targoviste,Targoviste(44.927548, 25.458300)

Curtea domneasca reprezinta un ansamblu de constructii din secolele XV-XVIII. Prima casa domneasca cu incinta, cu turnuri, din care se vad astazi o parte a vechilor ziduri si subsolul, a fost cladita de Mircea cel Batran. Domnitorii care au urmat au adaugat altele noi, au renovat sau au extins constructiile existente. Astfel, in timpul domniei lui Vlad Tepes (1456-1462) a fost construit Turnul Chindiei (27 metri inaltime, cu 122 de trepte), cu rol de aparare, iar Petru Cercel (1583-1585) construieste a doua casa domneasca (o cladire cu etaj) si Biserica Domneasca, intre anii 1396-1698. Timp de peste trei veacuri a fost resedinta si scaun domnesc pentru 33 de voievozi, incepand cu Mircea cel Batran si incheind cu Constantin Brancoveanu.

Wednesday, June 25, 2008

CASTELUL "IULIA HASDEU"

Localizare: Romania, Prahova, Campina(25.7445, 45.185)

Construit intre anii 1893-1896 de Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale Iulia. In 1888 Iulia moare la frageda virsta de 19 ani de tuberculoza. Legenda spune ca Hasdeu se retragea deseori aici pentru a comunica prin intermediul spiritismului cu fiica sa. Deasupra intrarii se gaseste inscriptia "E pur si muove". Numele Iuliei este gravat pe fiecare scaun de piatra din fata cladirii, iar in mijlocul cladirii se afla o scluptura din lemn pictat a lui Isus Cristos, realizata de scluptorul francez Casciani. In spatele ei este asezat bustul Iuliei.

Bucurestiul in noapte

 Bucurestiul e tare fain noaptea, are un farmec anume, un anumit tip de oameni, oameni cu chef de viata, oameni care se duc tarziu la culcar...