Tuesday, July 22, 2008

CETATEA FAGARASULUI

english FAGARAS FORTRESS

Localizare: Romania, Brasov, Fagaras(45.840556,24.967778)

Cetatea Fagarasului a fost ridicata in anul 1310 de Ladislau Apo chiar in centrul orasului. Avand initial un rol strategic, cetatea si domeniile inconjuratoare au intrat in 1526 in stapanirea voievodului Transilvaniei Stefan Mailath. In 1599 si-a facut intrarea in cetate Mihai Viteazul. Batrana cetate i-a ramas credincioasa voievodului si in zilele grele ale razvratirii nobilimii, dandu-i adapost lui si familiei sale; bustul Doamnei Stanca, indurerata sotie a lui Mihai, asezat la intrarea cetatii, aminteste acele clipe dramatice. De la inceputul secolului al XVII-lea si pana la finele sale, cetatea a fost, cu unele mici intreruperi, resedinta a principilor Transilvaniei, sala Dietei, aflata la primul etaj, gazduind patru din adunarile tinute aici. Documentele vremii consemneaza ca la una dintre acestea a participat si o delegatie a domnului muntean Serban Cantacuzino. Odata cu trecerea timpului insa cetatea s-a degradat si a ajuns sa fie folosit pe post de penitenciar (intre 1948-1960), aici fiind incarcerati mai ales detinuti politici.

PALATUL MOGOSOAIA

english PALACE MOGOSOAIA


Localizare: Romania, Bucuresti, Mogosoaia(44.529998,26.000000)







Palatul Mogoşoaia a fost construit între 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, o combinaţie de elemente veneţiene cu elemente otomane. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoş care deţinea pământul pe care a fost construit. Palatul a fost renovat în anii 1920 de către Martha Bibescu. Aceasta l-a primit cadou de la soţul său George Valentin Bibescu. Pentru renovarea lui, Martha Bibescu a cheltuit mare parte din averea adunată din cărţile pe care le-a scris. Mai târziu palatul a devenit un loc de întâlnire pentru politicienii şi lumea bună din anii 1930. În prezent Palatul Mogoşoaia adăposteşte Muzeul de Artă Brâncovenească şi este un important punct de atracţie turistică.Una din caracteristici este pridvorul larg, deschis, cu arcade. Decoraţiunile aplicate sau sculptate în piatră reprezintă motive florale, de inspiraţie orientală. După executarea lui Brâncoveanu (împreună cu cei cinci fii ai săi) la Stambul, pentru că refuzaseră să treacă la mahomedanism, palatul devine o scurtă perioadă han turcesc şi arhitectura sa suferă mult în urma raidurilor otomane din secolul XVIII.

Monday, July 14, 2008

CETATEA AIUDULUI

english AIUD FORTRESS

Localizare: Romania, Aiud(46.300510, 23.710590)















Cetatea Aiudului este un important complex medieval al locului. Cetatea cu ziduri de 1,2 m si turnuri se presupune conform ultimelor descoperiri arheologice, a fi construita pe locul unei vechi cetati daco-romane datind din secolul al III-lea. In edificarea complexului de arhitectura sunt cunoscute doua faze ale constructiei. In prima faza sec al XIV-lea cetatea era de fapt o biserica fortificata asemanatoare bisericilor transilvanene. A doua fază de construcţie a cetăţii Aiudului a avut loc în perioada secolelor XVI-XVII. Forma actuală a cetăţii a fost definită în cea de-a doua fază de construcţie, când zidurile au fost extinse. Apărarea era sporită si de santul cu apă ce înconjura cetatea în exterior. Turnurile erau date în grija breslelor mestesugăresti, care aveau obligatii militare, dintre mesterii breslasi alegându-se comandanti militari - asa zisi "ofiteri de breaslă". Astfel existau, turnurile măcelarilor, croitorilor, cizmarilor si olarilor - de formă rectangulară, al tăbăcarilor - cu sapte laturi, ca si de cele ale cojocarilor si lăcătusilor - cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai află un turn mic denumit "Kalendas", care era în grija Asociatiei Sf. Spirit. Legătura dintre turnurile apropiate era asigurată de drumul de strajă din spatele parapetului, la care se urca prin intermediul unor scări de piatră prinse în zidurile curtinei. În interiorul turnurilor accesul la nivelele superioare se făcea prin scări din lemn.

Wednesday, July 02, 2008

CASTELUL PELES

english PALACE PELES

Localizare: Romania,Prahova,Sinaia(45.355523, 25.539780)

Castelul Peles a fost construit in mai multe etape 1873-1883 (etajul I), iar intre anii 1896-1914 (etajul II), de Carol I de Hohenzolleren - primul rege al Romaniei (1866 - 1914), in stilul renasterii germane, dupa planurile arhitectului vienez Wilhelm von Doderer si ale celui german Johann Schultz din Lemberg (Lovov), cu transformari si adaugiri gotice efectuate de arhitectul ceh Karel Liman in anii 1896 – 1914.
160 de camere ne incinta privirea evident stilul fiind predominat german dar se imbina foarte bine cu cel francez, turcesc, renascentist italian, austriac, turnul central are o inaltime de 66 m. Construit din lemn, piatra si marmura pe malul riului Peles castelul dispune de 7 terase concepute in stilul renasterii italiene tirzii. Arhitectii au utilizat din abundenta lemnul atit in interior cit si in exterior aceasta oferindu-i un aspect cu totul si cu totul deosebit!

Bucurestiul in noapte

 Bucurestiul e tare fain noaptea, are un farmec anume, un anumit tip de oameni, oameni cu chef de viata, oameni care se duc tarziu la culcar...